Astfel, un contract de închiriere este un document juridic care stabilește condițiile și termenii în care o persoană (chiriaș) închiriază un imobil sau alt tip de proprietate de la proprietar. Acesta include drepturile și obligațiile ambelor părți implicate.
Datele părților:
Descrierea proprietății:
Durata contractului:
Chiria:
Garanția:
Utilitățile:
Obligațiile părților:
Încetarea contractului:
Clauze speciale:
Semnături:
Contractul de închiriere protejează atât chiriașul, cât și proprietarul, oferind un cadru legal pentru desfășurarea relației contractuale. Oare?
Păi haideți să explicăm câteva. Începem cu punctul 4, care include posibile ajustări ale chiriei pe parcursul contractului. Acestea sunt perfect legale iar cuantumul acestor ajustări nu poate fi mai mare de 10 procente, în plus sau, de ce nu, în minus. Anii trecuți ne-au arătat exact ce se întâmplă în timpul unei crize imobiliare de proporții.
Punctul 5, 8, referitor la garanție și încheierea contractului înainte de termen: Practica ultimilor ani ne arată că proprietarii vor include o clauză prin care, dacă chiriașul pleacă mai devreme de 1 an sau mai devreme decât chiar toată perioada contractuală, acesta pierde garanția. Dar este oare legal?
Răspuns: da, este legal. Și asta pentru că legiuitorul a abrogat din vestita lege a chiriașului articolul care spunea că "Orice clauză care autorizează proprietarul să obțină venituri din nerespectarea contractului de închiriere este nulă". De ce a fost abrogat? Credem că din cauză că acest "abrogator" de legi nu a înțeles exact la ce se referă articolul. Și, ce să vezi, l-a scos.
Din acest motiv, astăzi, tu, ca și chiriaș, da, poți pierde garanția dacă acest lucru este specificat în contract. Dar, atenție, trebuie să fii de acord doar dacă pleci mai devreme de 1 an.
În contractul de închiriere ar trebui cuprins și un articol referitor la uzura normală, mai ales la închirierea unui spațiu de birouri. De ce? Pentru că orice proprietate care este folosită, în timp, se va uza. Pereții se vor îngălbeni, mai ales în zona întrerupătoarelor, parchetul se va deteriora, mai ales în zona scaunelor șamd. De aceea este binevenit articolul conform căruia "Spațiul se va preda, la terminarea contractului, în starea în care a fost preluat, exceptând uzura normală".
Uzura normală nu poate fi discutată sau comentată, iar faptul că ai spart o ușă sau un geam sau parchetul a fost udat din neatenție și acum trebuie schimbat complet nu reprezintă uzură normală. Așadar, atenție.
Comentarii