Într-un interviu cu dl. Remus Marinate, șeful Vânătorilor de case, am reușit să deslușim adevăratele cauze ale creșterii prețurilor la imobiliare.
"Haideți să luăm un exemplu simplu, o întâmplare pe care o cunosc foarte bine și care mi-a fost adusă la cunoștință chiar de către proprietar: Dl. Ion de la etajul 5 al unui bloc din Militari s-a hotărât să vândă apartamentul. Primii cărora le aduce la cunoștință acest lucru este bineînțeles, familia. Familia îl va ajuta, adică va verifica pe internet cam care ar fi prețul apartamentului. Au și văzut, așa, rapid, că mai e cineva din Militari care vinde, tot un 3 camere, care ar cere 110.000 de euro.
Bun, zic toți cei aflați la "ședința de preț", dar, zice nepotul, cel care cere 110.000 nu va primi 110.000, că o să mai lase ceva din preț. Așa că tu, tataie, ca să obții 110.000 va trebui să ceri mai mult, ca să ai de unde să mai lași. Eu zic să ceri 120.000 și vezi ce iese.
Zis și făcut, apartamentul iese listat la 120.000 de euro.
Dl. Nelu, vecinul de peste drum, are și el 3 camere, ar cam vrea să vândă, se uită pe net, vede că în zonă mai e un apartament, listat la 120.000, așa că, urmând modelul Made in Romania, mai pune și el ceva la preț, ca să aibă omul de unde să mai lase. Deci, apartamentul iese în piață listat la 130.000 de euro.
Iată cum în mai puțin de o lună, un apartament cu 3 camere din Militari a crescut la preț cu 20.000 de euro.
Portalurile imobiliare, ziarele de orice fel, chiar și cele de scandal, televiziunile, ce credeți că vor face? Păi vor propovădui știrea, pentru că doar ăsta este rolul lor.
Dl. Ion, primul personaj din povestea noastră, vede și el știrea. "Băi nepoate, zice el, au crescut prețurile, nu mai pot să dau apartamentul la 120.000, uite și tu știrea, e și la televizor, și pe net, e peste tot. Zi-i tu cumpărătorului că, dacă mai vrea apartamentul, să mai pună ceva, măcar 5.000, ca să fie un total măcar de 125.000, ca să nu zic mai mult".
Intr-un alt scenariu, perfect adevărat, dl. Ion sună și la agenție și spune că are un apartament, 3 camere în Militari și că este de acord să vândă cu agenția, dar, el vrea 120.000 de euro iar comisionul va fi peste acest preț. Iar agentul sau agenția acceptă, din acest motiv vedem anunțul proprietarului urmat de anunțul agențiilor, de multe ori la prețuri diferite.
Cum am putea stopa aceste creșteri ireale? Tot ce pot să vă spun este că, pe 12 aprilie 2024, când s-au adus propuneri de modificare a proiectului de lege privind Organizarea activității de intermediere imobiliară, a fost propus un punct prin care prețul unei proprietăți scoase la vânzare să fie fixat doar de către profesioniști, adică de agenția care preia în portofoliu respectiva proprietate. Desigur, prețul va fi fixat în urma unei analize de piață obligatorii iar răspunderea pentru analiză și preț revine agenției în cauză, dar și noii asociații a intermediarilor, care va colabora activ cu aceștia dar va și supraveghea îndeaproape activitatea lor" conchide dl. Marinate.
Întrucât punctul de vedere al analiștilor bancari și financiari este unul destul de greu de înțeles pentru majoritatea românilor, v-am prezentat un punct de vedere obiectiv, venit direct din piață, direct din activitatea imobiliară de zi cu zi.
Dar, ne întrebăm, oare câți dintre noi ne-am regăsit în personajul d-lui Ion? Hmmmm...
Comentarii